Hungarikum lett a fröccs
Három termékkel egyetemben a fröccs is a hungarikumokat összegző lista tagjai közé került. Ezzel ötvennégyre nőtt e termékek köre.
Írta: Borigo
Több, mint 170 éve ismerjük Vörösmarty híres, Fóti dal című versét, melyben többek között értesülhetünk az első fröccs megszületéséről is: „Fölfelé megy a borban a gyöngy”. Történt ugyanis, hogy a reformkori szellemi élet egyik vezetője, Fáy András szüretre hívta meg néhány barátját fóti birtokára. A vendégek közt volt Jedlik Ányos, a szódavíz kitalálója is.
A győri bencések szerzetes tanára – akinek nemcsak a gasztronómia, hanem a dinamó feltalálójaként a technikatörténet is megőrizte a nevét – szódavízzel készítette el italát. (Csak zárójelben jegyezzük meg: Fót környékén bár nem maradt túl sok szőlőterület, egy-két kis pincénél meglepően jó borokat találunk ma is.) A magyar fröccs nevet Vörösmarty Mihály adta a bor és szóda elegyének, mert nem tetszett neki a Jedlik által használt, a német nyelvterületeken máig használatos Spritzer.
Az italt kortyolhatjuk kisfröccsként, nagyfröccsként, hosszúlépésként, házmesterként vagy maflásként, a lényeg, hogy mindig kiváló minőségű bort és megfelelő szén-dioxid tartalmú szódavizet használjunk. Egészségünkre!